Informatie voor na de bevalling voor de nieuwe moeder en vader:

 

De basis voor een baby is de moeder. Zij zorgt voor warmte, voeding en verzorging. De vader staat achter de moeder. Hij steunt de moeder in die dingen die nodig zijn om energie en ruimte te hebben om voor de baby te zorgen.

 

Bovenstaande is het ideaalplaatje... Helaas is de werkelijkheid vaak anders en krijg je te maken met veel gevoelens; moeheid, onzekerheid, stuntelen, irritaties naar elkaar, verwachtingen, plaatjes die je hebt gemaakt, invloeden/adviezen van anderen, enzo.

Het beste advies wat ik je kan geven is: Luister naar je hart. Luister naar je onderbuik.

Hier kun je altijd naar terug en als je werkelijk durft te luisteren, dan zie je hoeveel wijsheid je bezit, wie wel en niet goed voelt en naar welke mensen je juist wel en juist niet moet luisteren.

Een mooie uitdaging in je leven waar je altijd iets aan zult hebben!

 

Een kind opent lagen in jezelf, die je soms al tijden niet meer gevoeld hebt. Of waarvan je niet wist dat je ze überhaupt had. Daarom is een kind zo'n mooie spiegel. Soms heel liefdevol, soms heel confronterend.

 

En onthoudt goed; je kunt niet de perfecte ouder zijn! Bijna iedereen wil dat. Ik zal je zeggen, het lukt niet. Elk kind heeft weer zijn of haar eigen levenspad en komt daar van alles in tegen. Het scheelt een hoop stress als je gewoon jezelf kunt zijn als ouder. Met je mooie kanten en met je sores. Dat is het leven!

 

Om even terug te komen op de 1e zin: Praktisch betekenen warmte, voeding en verzorging een warm lijf (of draagdoek) om tegenaan te liggen, een borst om uit te drinken en wat luiers en kleren om aan te trekken. Dat is wat je echt nodig hebt. Alle andere spullen zijn leuk of handig, maar niet echt noodzakelijk. Kijk eens naar culturen die nog wat basaler leven. Zij hebben weinig spullen en tegelijkertijd alles wat een kind de eerste tijd nodig heeft.

Een aantal tips voor de aanschaf van noodzakelijke en/of fijne spullen:

- Commode op goede werkhoogte.

- Badje; een tummy tub, dit is een soort emmer waar je baby rechtop in gaat. Een baby voelt zich vaak veiliger rechtop dan op de rug.

- Bed; een baby wil graag dicht bij iemand liggen. De eerste jaren is een kind 's nachts ook wel eens wakker en is het voor je eigen rust fijn als je er zo min mogelijk uit hoeft. Dit kan door een zogenaamde co sleeper te kopen/maken. Dit is een bedje welke vast zit aan je eigen bed. Aan 3 kanten is het een spijlenbedje en de 4e kant is open en kun je op precies gelijke hoogte maken als je eigen matras. Daardoor krijg je als het ware een verlengd bed en kun je heel makkelijk met je baby contact maken, troosten en voeden. Je kunt een officiële co sleeper kopen (erg prijzig). Je kunt ook een spijlenbedje kopen waar 1 lange kant af kan en dit bedje op gelijke hoogte maken met je eigen matras. Of natuurlijk zelf een bedje timmeren. Let op dat de gleuf tussen het matrasje van de baby en je eigen matras opgevuld wordt met een rolletje of stukje schuimrubber.

Een goedkope co-sleeper is nu te koop op www.bed4baby.nl.

- Dekens; een wollen deken voor het bedje is heerlijk warm. Ze zijn bijna niet meer te krijgen. Kijk eens op internet of bij de kringloopwinkel.

- Kleding; een baby kan zichzelf moeilijk op temperatuur houden. Babies worden eigenlijk te vroeg geboren, omdat hun hoofd anders te groot wordt. Daardoor hebben ze de 1e maanden nog veel warmte van buitenaf nodig. Naast je eigen lijf is het heel fijn om wol te gebruiken. Wol is heerlijk warm, katoen is koud. Tegenwoordig is er hele zachte wollen babykleding te koop. Belangrijkste is; een shirtje voor onder de romper (als je wollen rompertjes koopt, ben je vaak aan het wassen door de poep die er langs de luier komt), een mutsje en sokjes. Wat ook heel fijn is, is een wollen voetenzak en een wollen omslagdoek. Ook leuk om als kraamkado te vragen!

- Verzorgingsproducten; de reguliere babyproducten hebben als basis vaak aardolie. Deze olie sluit de huid af, zodat het niet meer kan ademen. Eigenlijk zijn biologische babyproducten de enigen die pure olie gebruiken. De huid kan blijven ademen en de geuren zijn van natuurlijke plantenextracten gemaakt. Ook heerlijk voor jezelf!

- Luiers; je kunt kiezen tussen wasbare luiers en wegwerpluiers. Er zijn tegenwoordig veel soorten wasbare luiers op de markt die makkelijk zijn om aan te doen en te wassen. Gebruik je wegwerpluiers; denk aan alle chemische stoffen die ze gebruiken voor de absorptie en geur. Bij de etos zijn ecoluiers te koop (even duur als gewone luiers, merk is maternity care, ook voor borstvoedingspads, kraamverband, luierdoekjes, enz.) en hierin zitten geen chemische stoffen. Helaas zijn deze niet meer verkrijgbaar in de kleinste maat. Voor de kleinste maat kun je terecht bij de natuurwinkel (erg prijzig) of een grote supermarkt in Duitsland (dezelfde prijs als anderen merken luiers). Dit merk heet moltex.

- Draagdoek; een fijne draagdoek is heerlijk. Je hebt je baby dicht bij je en je handen vrij. Er bestaan 2 soorten; rekbare en niet rekbare doeken. Het zijn doeken die je omknoopt. Over 2 schouders en om je middel. Daardoor wordt het gewicht verdeeld en kun je de baby lekker strak om je heen "knopen". Ook een goede oefening om te herstellen van de zwangerschap en bevalling.

De rekbare doek is fijn voor de 1e maanden, als de baby nog klein en niet zo zwaar is. De niet rekbare doek is fijn bij een baby van een paar maanden en om de baby op de rug te dragen. Er zijn ook rugdragers te koop in doekvorm. Deze kun je gebruiken zodra de baby kan zitten. Als je jezelf de luxe gunt, zijn er zelfs draagjassen te koop. Dit zijn jassen met een extra flap. Deze rits je in de jas en je kunt de baby onder de jas dragen. Het hoofdje steekt uit een speciaal gemaakte gleuf. Hierdoor blijf je zelf lekker warm, vooral bij je nek.

 

Over de voeding van een baby. De basis van een baby in het 1e jaar is melk. En dan bedoel ik moedermelk. We zijn in onze cultuur al eeuwen niet meer gewend aan deze meest normale voeding van een baby. Een baby wordt in de buik gevoed via de navelstreng. Hier stroomt alles door wat de moeder eet/drinkt/inademt en via de huid absorbeert. Een zeer gevarieerde en hopelijk gezonde basis van het lijfje. Na 9 maanden wordt de baby geboren. Niet omdat de baby dan "af" is, maar omdat anders het hoofdje te groot wordt om het bekken te passeren. Babies zijn dus eigenlijk prematuur. Tegen de tijd dat ze gaan kruipen, zijn ze meer rijp voor het leven in de wereld. Dus wanneer de baby geboren wordt, is het logisch om de baby warm te houden met je lijf en voeding te geven die ervoor gemaakt is; borstvoeding. In scandinavische landen geven 98% van de vrouwen borstvoeding. Met andere woorden, fysiek gezien kan het vrijwel altijd.

We zijn niet meer opgegroeid met voedende moeders/tantes/zussen en vriendinnen. Daarom is het voor jou als vrouw een hele klus om terug te gaan naar je oer-wijsheid en je kind de borst te geven. Het belangrijkste hiervoor is vertrouwen. Vertrouwen dat jij en je baby op elkaar in kunnen spelen, vertrouwen dat je als partner je vrouw onvoorwaardelijk steunt, vertrouwen in je borsten dat ze prachtige melkfabriekjes zijn die je kind laten groeien en bloeien.

Ben je niet vertrouwd met borstvoeding geven? Lees dan in de zwangerschap een boek over borstvoeding, ga eens op internet kijken (www.borstvoedingnatuurlijk.nl) en doe een cursus in de zwangerschap, liefst samen (ook te vinden bij www.borstvoedingnatuurlijk.nl).

Laat je niet van de wijs brengen door andere vrouwen bij wie het "mislukt" is, om wat voor reden dan ook. Het is echt een prestatie om bij je instincten terug te komen. Geef jezelf en je partner regelmatig een knipoog; ja! We gaan ervoor.

Borstvoeding is normaal. Poedermelk is gemaakt van koeien/geiten/soyamelk en bewerkt met allerlei kunstmatige stoffen om het voor mensenbabies enigszins dragelijk te maken. Fijn dat het er is voor de nood, jammer dat het er is voor al die babies en moeders die gezond zijn en het helemaal niet nodig hebben.

Verdiep je ook eens in kolven. Hierdoor kun je een paar uur weg en als je van plan bent te gaan werken, dan is het fijn dat je weet wat er allemaal mogelijk is. Tijdens de eerste 9 maanden krijg je 1/4 van je werktijd de tijd om je baby te voeden en/of te kolven.

De tijd dat kinderen melk nodig hebben is minimaal 2 jaar. Dit lijkt misschien heel lang. De eerste 6 maanden is het alleen maar melk, daarna komen er steeds meer voedingsmiddelen bij. Dus steeds minder borstvoeding. Vaak hoef je na 9 maanden al niet meer te kolven als je naar je werk gaat of een dagje op stap bent. Op een heel mensenleven valt het dus erg mee!

Nog een leuk vooruitzicht: Na ongeveer een jaar krijg je van je kind terug hoe heerlijk ze het vinden aan de borst: Oogjes die glunderen als ze weten dat ze aan de borst mogen, een dromerige blik tijdens het drinken, in slaap vallen na alle indrukken van dat moment. Vaak kijken ze nog jaren met een gelukzalige blik naar je borsten als je samen in de douche staat of bloot rond loopt. Een dankbare taak!

 

De vader/partner:

De drie eenheid vader/moeder/kind is de basis van ieder mens. Als vader (of partner; voor het gemak spreek ik hierna van vader) ben je een onmisbare en belangrijke schakel in deze cirkel. De eerste 2 jaar is de baby vaak meer op de moeder gericht. Daarna komt de vader meer in beeld. We willen het soms graag anders in onze ge-emancipeerde samenleving. Ik denk dat je de kwaliteiten van een vrouw en een man prachtig kunt zien in het ouderschap. Je vult elkaar aan, je steunt elkaar en je geeft de ander tips om goed bij zichzelf te blijven. 

Na de bevalling maak je als vader een zeer intense periode mee. Het begint al eerder, in de zwangerschap en tijdens de bevalling. Het belangrijkste wat je kunt doen is er zijn en contact maken met je vrouw en je kind. Dat klinkt heel makkelijk, de praktijk is soms weerbarstig. Jezelf blijven voelen en tegelijkertijd een anker zijn voor je vrouw, dat is een grote uitdaging. In ieder geval krijg je er veel liefde voor terug! Steun haar bij de ontdekkingsreis van het voeden, blijf met elkaar praten ook al ben je allebei doodmoe, observeer wat er nodig is om het fijn te hebben met z'n 3en. En natuurlijk knuffelen en spelen met je baby! Eindeloos billen poetsen, ronddragen en spuugdoeken aangeven. Af en toe eens met een vriend de kroeg in.

Het ouderschap is een grote uitdaging, ook voor je relatie. Wat ik regelmatig zie is de valkuil om de steun alleen bij je partner te "halen". Dit zie ik zowel bij vrouwen als bij mannen gebeuren. Het eerste jaar na de geboorte is zo intens, dat je moeilijk ook nog je partner veel kunt geven. Vaak speelt moeheid een grote rol en komen er gevoelens van de eigen jeugd naar boven. Hierdoor is het soms moeilijk om de ander te zien wie die is en te respecteren in het zoeken naar een nieuw leven met elkaar. Wees eerlijk naar elkaar en zoek steun bij mensen die dichtbij jullie staan. Met een baby ga je naar grote hoogten en door diepe dalen.

Laat je niet weerhouden van de verzorging van je baby. Veel moeders denken het beter te weten. Wat is er erg aan een luier die verkeerd om zit of een shirtje die een beetje vies is? De baby lacht er niet minder om... Als vader kun je een hoop relativeren.

 

Heel veel plezier en liefde met elkaar!