Waterbevalling

Water is heerlijk voor veel mensen. Ontspannend, rustgevend. Water doet iets met je. Denk aan een kabbelend beekje.

Zo is het ook tijdens de bevalling. Alleen al een bad vol water geeft al een bepaalde sfeer.

 

In het water ben je gewichtloos, je hebt bewegingsvrijheid, het warme water verzacht de pijn en je hebt een eigen ruimte samen met je partner en later jullie kind.

Veel vrouwen ervaren het als een opluchting om zich met sterke weeën in het warme water te laten zakken. Door het water keer je meer naar binnen en is het makkelijker om contact te houden met je lijf. De warmte ontspant, net als een warme kruik.

Als partner kun je een actieve rol spelen, omdat je heel makkelijk het lichaam van je partner kunt steunen door middel van massage van de rug en benen en letterlijk achter je vrouw te zitten. Als de baby geboren is ben je met z'n drieën dicht bij elkaar en kun je allebei goed contact maken met de baby.

 

Het hangt van veel dingen af hoe de baby reageert als hij of zij boven water komt. De ene bevalling gaat veel heftiger dan de andere en jullie als ouders zijn in een bepaalde sfeer. Ook reageert de ene baby anders dan de andere. De een is heel rustig en gaat pas na een poosje ademen, de ander moet enorm huilen. Na deze eerste reactie, zie je vaak dat de baby gaat ontspannen en is er tijd om kennis met elkaar te maken, terwijl jullie bloot in bad zitten. De moeder zit meestal rechtop, zodat het makkelijk is om de baby te zien en aan te raken. Het is vaak een ontroerend gezicht, de eerste kennismaking in het water.

 

Er zijn in mijn praktijk heel veel ouders die kiezen voor een waterbevalling.